
De midt- og vestjyske kommuner har indledt et samarbejde om en fælles indsats særligt rettet mod områdets internationale tilflyttere. Initiativet kaldet HEADSTART skal hjælpe de internationale borgere med at falde godt til i deres nye lokalsamfund. Business Region MidtVest er tovholder på opgaven.
Skive Kommune er gået med i projektet for at hjælpe lokale virksomheder med at fastholde de kvalificerede medarbejdere, de tiltrækker, fortæller bosætningskonsulent i Skive Kommune, Helle Dalsgaard Pedersen.
- Den største udfordring, mange tilflyttere oplever, når de kommer til vores egn, er faktisk at blive en del af fællesskabet. Det gør sig gældende for danske som internationale tilflyttere, og det har en afgørende betydning i forhold til om de bliver boende på egnen, og dermed også om virksomhederne kan fastholde arbejdskraften. HEADSTART-projektet giver os mulighed for at sætte endnu større fokus på den udfordring, og den kommende tid sætter vi derfor også en række initiativer i søen, som skal bidrage til en bedre modtagelse af tilflyttere, siger hun.
International synliggørelse af virksomheder og jobmuligheder
Lokalt foregår HEADSTART-projektet i et tæt samarbejde mellem Skive Kommune, Jobcenter Skive og Business Skive, ligesom flere lokale virksomheder er gået med i projektet. Virksomhederne får gennem projektet mulighed for at synliggøre deres virksomhed og stillingsopslag overfor internationale talenter og dimittender på en fælles karriereplatform og gennem store digitale tiltrækningskampagner internationalt. SKOV A/S er én af de virksomheder, der har takket ja til at være med i projektet.
- Ud over at Headstart er en god måde at få synliggjort vores stillingsopslag overfor internationale kandidater, så glæder vi os også over, at der begynder at komme flere initiativer målrettet de internationale medarbejdere. Vi oplever, at vores internationale medarbejdere har svært ved at få opbygget et socialt netværk her i Danmark. Vi var derfor hurtige til at sende tilbuddet om webinarerne videre til dem, så de både kan lære noget om dansk kultur og samfund og møde andre internationale tilflyttere. Det er en stor hjælp for os, at vi har både nogle regionale og lokale initiativer at henvise til,” fortæller Anne Bundgaard, HR-Partner hos SKOV A/S.
Ud over konkrete aktiviteter i regi af HEADSTART-projektet arbejdes der lokalt på egnen i forvejen med at rekruttere og fastholde den internationale arbejdskraft. Blandt andet har Skive Kommune på movetoskive.dk en række informationer målrettet internationale om dét at bo på egnen, samt information som kan hjælpe lokale arbejdsgivere med at finde rundt i den labyrint af ting, der skal være styr på, når man rekrutterer og ansætter en medarbejder fra et andet land. Men der er også flere konkrete indsatser, som har til formål at bidrage til at få internationale borgere til at falde godt til på egnen.
- Vi har gennem flere år haft indsatsen kaldet Newcomer Service, som er et tilbud til de lokale virksomheder, hvor vi hjælper arbejdsgiverne med at byde deres nye medarbejdere velkommen til Skiveegnen gennem en personlig samtale. Her formidler vi eksempelvis kontakter til fritidstilbud, kulturelle og sociale aktiviteter på egnen, og selvfølgelig også til vores PARTNER JOBmatch-ordning, hvor vi hjælper medrejsende partnere med at finde et jobmatch, siger virksomhedskonsulent i Jobcenter Skive, Helle Linde Svenningsen.
Desuden arbejder Skive Kommune tæt sammen med Frivilligcenter Skive på at starte en engelsktalende gruppe for nye tilflyttere op, og Frivilligcenteret opfordrer alle interesserede til at henvende sig.
- Vi håber, at mange har lyst til at deltage. Vi ser store muligheder i gruppen, og vi er sikre på, at vi ved at samle tilflyttere på tværs af nationaliteter og baggrunde kan hjælpe mange med at falde godt til på egnen og blive en del af et fællesskab, som er så afgørende for ens trivsel, fortæller leder i Frivilligcenter Skive, Lene Stokholm Jensen.
Ser frem til mere
Samarbejdet mellem de midt- og vestjyske kommuner har nu resulteret i en række af tre webinarer, der omhandler emner såsom danske værdier, det danske arbejdsmarked og det politiske system. Første webinar blev afholdt i slutningen af januar og havde 50 deltagere. Næste webinar afholdes den 25. februar under overskriften ”The Danish Political System & the Welfare Principles”, og her er interessen ligeledes stor med indtil videre 106 tilmeldte. Shailesh Patil, som deltog i det første webinar, fortæller:
- The webinar about Danish Culture and Society was very interesting and a real eye opener. We moved to Denmark from India 10 months back, and we never had a session like this before. We look forward to the next webinar and to know more about Denmark. (da.: Webinaret om dansk kultur og samfund var meget interessant og noget af en øjenåbner. Vi flyttede til Danmark for 10 måneder siden, og vi har ikke tidligere deltaget i noget tilsvarende. Vi glæder os til det næste webinar og til at få en større viden om Danmark.)
Fakta om HEADSTART
HEADSTART er en indsats, som arbejder på at tiltrække og fastholde velkvalificeret international arbejdskraft til kommunerne i Business Region MidtVest og Business Region Aarhus. Med støtte fra Erhvervsministeriet er i alt 20 millioner kroner afsat over en treårig periode til at igangsætte indsatsen, der primært er finansieret af EU. Aktiviteterne koordineres og udføres af Business Region MidtVest i samarbejde med Business Region Aarhus og Copenhagen Capacity.
Internationale borgere kan stadig nå at tilmelde sig de kommende webinarer, der er tilgængelige via Business Region MidtVests eventside på brmidtvest.dk
Yderligere oplysninger
For spørgsmål vedr. HEADSTART-projektet kontakt bosætningskonsulent Helle Dalsgaard Pedersen på tlf. 2091 7713 eller på mail hedp@skivekommune.dk eller virksomhedskonsulent Helle Linde Svenningsen på tlf. 5143 9386 eller på mail hlsv@skivekommune.dk